Za delovna oblačila obstajajo tudi posebna pravila

Pod pojmom delovna oblačila lahko razumemo marsikaj. Delovno oblačilo imamo lahko shranjeno tudi v lastni garderobni omari, uporabljamo pa ga na primer tedaj, ko zunaj na vrtu ali v sadovnjaku opravljamo kakšno delo. V tem primeru verjetno nismo dovolj pozorni, ali takšen kos obleke vsebuje vse, kar mora čisto pravo oblačilo za delo.

Sicer pa za prava oziroma profesionalna delovna oblačila veljajo vnaprej pripravljena pravila. Med drugim je v takšnem dokumentu navedeno tudi to, kaj praviloma pripada delavcem na posameznih delovnih mestih. Kurirjem denimo vsako leto pripada po en par poletnih in zimskih čevljev, na dve leti pa nepremočljiva bunda ali deži plašč.

Kakšna delovna oblačila pripadajo čistilkam?

V pravilniku o delovnih oblačilih torej lahko najdemo razdelek, kjer je zapisano, kateri kosi oblačil in koliko pripadajo delavcem na posameznih delovnih mestih. Asistentom ter učiteljem za dobo dveh let pripada ena delovna halja. Laborantom za isto časovno obdobje pripadata dve delovni halji. Knjižničarjem pa ena delovna halja pripada za dobo treh let.

posebna delovna oblačila za čistilke
Čistilke dobijo na leto eno delovno haljo in en par ortopedskih čevljev.

Čistilkam pripada ena delovna halja in en par ortopedskih čevljev na leto. Delavcem v delavnicah dve delovni obleki ali pa dve delovni halji za dobo dveh let in en par delovnih oziroma zaščitnih čevljev za dobo dveh let. V laboratorijih pa delavcem po pravilniku pripadajo še zaščitne rokavice, zaščitna očala in maska.

Delovna obleka za zahtevnejše razmere

Če posamezne poklice oziroma področja dela primerjamo med seboj, lahko torej hitro opazimo, da je razlika tudi v varnosti. Medtem ko nekateri ljudje svoje delo opravljajo v bistveno bolj varnih okoliščinah, se drugi nenehno srečujejo z najrazličnejšimi nevarnostmi. Slednje na primer velja za nekatere, ki delajo zunaj na prostem, torej na terenu. Za primer lahko vzamemo gozdarja. V ta namen so narejena posebna delovna oblačila. Za takšna oblačila velja, da omogočajo še dodatno zaščito.

posebna delovna oblačila, ki omogočajo še dodatno zaščito.
Gozdarji potrebujejo za svoje delo posebna delovna oblačila, ki omogočajo še dodatno zaščito.

Zelo veliko mero varnosti pri svojem delu potrebujejo tudi gradbeniki. Verjetno si sploh ne zmoremo predstavljati, da bi na gradbišče prišli delat v povsem normalni klasični obleki ter čevljih. Četudi bi, svojega dela po pravilih oziroma zakonu ne bi smeli opravljati, saj je to prepovedano. Poleg zaščitne delovne obleke in obutve pa takšni zaposleni pri delu potrebujejo še drugo vrsto opreme za zaščito.

Kako prepoznati kakovostne delovne hlače

Med osnovne kose delovnih oblek sodijo hlače. Na voljo so kratke in dolge delovne hlače. Izbira pa je seveda v veliki meri odvisna od letnega časa. Prav tako priljubljeni so kombinezoni. A vsake hlače za delo zagotovo niso dovolj kakovostne oziroma primerne za opravljanje določenega dela. Hlače, ki jih na primer pri delu nosi kelnar, ne sme pri svojem delu uporabljati gozdar. Tudi obratno bi bilo videti povsem neobičajno. A ne glede na to, katere hlače so za nas primernejša izbira, je v prvi vrsti pomembna zlasti kakovost.

Kakovostna delovna obleka se od manj kakovostne navadno loči že na prvi pogled, prav tako na otip. Na kakovost v največji meri vplivajo izbira materiala, kroj, šivi, zadrge, število žepov in še bi lahko naštevali. Vrhunske profesionalne delovne hlače so na določenih mestih tudi prav posebej ojačane.

Ustrezna velikost hlač za opravljanje zahtevnega dela

A še tako kakovostne hlače vam pri delu ne bodo dovolj dobro služile, če ne bodo čisto prave velikosti. Zato je ključnega pomena, da pred nakupom izbrani izdelek dobro preizkusite. To pomeni, da si hlače pomerite kar v prodajalni ter z njimi po prodajalni naredite vsaj nekaj korakov, prav tako počepov. Na takšen način boste namreč hitro videli, ali vam velikost povsem ustreza.

Profesionalne delovne hlače vam bodo dobro služile
Zaščitne delovne hlače vam bodo dobro služile, če bodo ustrezne velikosti.

Če zaščitne hlače kupujete po spletu, je zadeva nekoliko drugačna. Morda ste jih pred tem že dobro preizkusili v fizični prodajalni in jih boste preko spleta naročili zgolj zato, ker so cenovno dostopnejše. Tudi v tem primeru je velika verjetnost, da boste na dom prejeli povsem ustrezno velikost hlač. Če pa ne veste točne številke oziroma velikosti in oblačila še niste preizkusili, vam ponudnik navadno svetuje, kako določiti primerno velikost.

Delovne jakne in flisi

Ko je govora o osnovnih kosih delovnih oblačil, se na seznamu pojavijo tudi delovne jakne, flisi ter podobno. Tudi tovrstna delovna zaščita mora biti narejena iz primernih materialov, dovolj velika in ne nazadnje še dovolj prijetnega videza.

Najboljša posebna delovna oblačila za gradbenike

Delovni flis je na primer kos delovne obleke, ki se lahko odlično obnese v zimskem času pri delu na prostem ali pa v notranjih prostorih, kjer temperature niso primerno visoke.